Anne Pessi

Henkilö

Lisätietoja affiliaatiostaFull Professor

Curriculum vitae

Anne Birgitta Pessi (s. 1975 Oulussa) on toiminut kirkkososiologian professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuodesta 2012 lähtien. Samoin vuodesta 2012 alkaen hän on ollut Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Pessi uskoo, ja haluaa tutkimuksellaan edistää, altruismin ja myötätunnon ja -innon voimaa!

Pessillä on dosentuuri sekä teologiassa (kirkkososiologia, Helsingin yliopisto) että sosiologiassa (empiirinen hyvinvointisosiologia, Itä-Suomen yliopisto). Ennen professorina toimimista Pessi työskenteli vuosina 2005–2013 tutkija-fellow´na Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa; näistä vuosista 2008–2013 hän toimi Suomen Akatemian rahoittamana akatemiatutkijana. Viimeiset neljä vuotta tutkijakollegiumissa hän toimi myös varajohtajana.

Pessi on saanut useita kansainvälisiä ja kotimaisia tiedepalkintoja, kuten arvostetun Nils Klim palkinnon (vuonna 2008) ja Jutikkala palkinnon (vuonna 2013). Hänelle myönnettiin ISTR:n (International Society for Third-Sector Research) kansainvälinen väitöskirjapalkinto vuonna 2006. Pessi on työskennellyt lyhyitä ja pidempiä ajanjaksoja ulkomaisissa yliopistoissa (esim. Bostonin yliopistossa vuonna 2010 ja LSE:ssä vuosina 2005 ja 2006). Syksyn 2013 hän työskenteli Tobis fellow´na UC Irvinessa, Kaliforniassa ja kevään 2016 Standfordissa, Kaliforniassa.

Pessillä on useita kotimaisia tieteellisiä luottamustehtäviä, esimerkiksi Helsingin yliopistossa hän on tieteellisen neuvoston (2013–2014) ja Eurooppa-tutkimuksen verkoston hallituksen jäsen (vuodesta 2007 lähtien). Pessi on usean kansainvälisen ja kotimaisen tieteellisen yhdistyksen jäsen (esim. International Society for the Sociology of Religion, European Research Network on PhilanthropyInternational Society for Third-Sector Research ja Society for the Scientific Study of Religion). Hänellä on myös useita kotimaisia luottamustehtäviä julkisella sektorilla ja kansalaisjärjestöissä. Pessi on tällä hetkellä päätoimittajana tai toimittajana kolmessa tieteellisessä aikakauslehdessä.

Parhaillaan (2015-1017) Pessi johtaa laajaa monialaista hanketta CoPassion, "Myötätunnon mullistava voima" (www.copassion.fi). Hanke on Tekesin ja yli 10 yrityksen rahoittama ja tiimissä toimii 11 tutkijaa. Pessi johtaa tällä hetkellä myös Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta CoCare, "Coooperation in Care", vuosina 2014-2018. Vuosina 2008–2011 Pessi johti Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusprojektia ”Religion in Transforming Solidarity” (RiTS). Hiljattain hän on työskennellyt vanhempana tutkijana myös Suomen Akatemian rahoittamassa “Church in Today´s European Society” (2011–2015) tutkimushankkeessa, kuten myös Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman ”Human Mortality”Argumenta-projektin johtoryhmässä. Jo aiemmin Pessi on työskennellyt useissa kansainvälisissä tutkimusprojekteissa, kuten EU-rahoitteisessa ”Welfare and Values in Europe” projektissa (2006–2009).

Pessin tutkimusteemat kattavat mm. myötätunnon, altruismin, arvot, merkityksellisyyden kokemuksen, vapaaehtoistyön,  kansalaisyhteiskunnan, yhteisöllisyyden, kirkon sosiaalityön sekä privatisoituneen uskonnollisuuden, yksilöllisen pyhän, sekä hyvän elämän kokemukset. Hänen julkaisuluettelonsa sisältää yli 40 referoitua journal-artikkelia ja yli 200 nimikettä. Parhaillaan Pessi tutkii kahden tutkimustiiminsä kanssa muun muassa myötätunnnon, esim. myötätuntoharjoitteiden, voimaa yrityksissä ja yhteisöissä sekä oma-apukirjallisuuden sisältöjä ja lukijakokemuksia.

Viimeisimmät julkaisut

 1. Hyväksytty/In press

  Introduction

  Luomanen, P. T. J., Pessi, A. B. & Pyysiäinen, I. E. toukokuuta 2017 Christianity and the Roots of Morality. Luomanen, P., Pessi, A. B. & Pyysiäinen, I. (toim.). E. J. Brill, (Philosophical Studies in Science and Religion)

  Julkaisu: Julkaisu kirjassa/kokoomateoksessaA3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa (vertaisarvioitu)

 2. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uusi julkinen rooli?: Kansalaisten odotukset kirkon hyvinvointityölle

  Grönlund, H. & Pessi, A. B. 2017 julkaisussa : Teologinen Aikakauskirja. 122, 2, s. 116-133 18 Sivumäärä

  Julkaisu: ArtikkelijulkaisuA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

 3. Young Adults’ Conceptions of the Sacred in Finland Today

  Ranta, M. A. M., Pessi, A. B. & Grönlund, H. 2017 julkaisussa : Young. 25, 1, s. 45-65 21 Sivumäärä

  Julkaisu: ArtikkelijulkaisuA1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Näytä kaikki (224) »

Viimeisimmät aktiviteetit

 1. Tieteen päivät: On lottovoitto syntyä Suomeen - vai onko?

  Pessi, A. (Puhuja: esitelmän pitäjä)
  10 tammikuuta 2015

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistuminen tai tapahtuman järjestäminenPublic Talks

 2. Vapaaehtoistyön neuvottelukunnan seminaari

  Pessi, A. (Puhuja: esitelmän pitäjä)
  20 marraskuuta 2014

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistuminen tai tapahtuman järjestäminenPublic Talks

 3. Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuusseminaari – Millaista vapaaehtoistyö on Suomessa vuonna 2022?

  Pessi, A. (Puhuja: esitelmän pitäjä)
  12 marraskuuta 2014

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistuminen tai tapahtuman järjestäminenPublic Talks

Näytä kaikki (320) »

Uusimmat palkinnot

 1. Suomalaisen Tiedeakatemian Jutikkala-palkinto

  Anne Pessi (Vastaanottaja), 14 lokakuuta 2013

  Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Näytä kaikki (2) »

Viimeisimmät projektit

 1. Europe Engage

  Grönlund, H., Nortomaa, A., Spännäri, J. & Pessi, A.

  01/01/201531/12/2017

  Projekti: Tutkimusprojekti

 2. CoPassion: Myötätunnon mullistava voima (CoPassion)

  Pessi, A., Martela, F., Spännäri, J., Grönlund, H., Hakanen, J., Juntunen, E., Uusitalo-Malmivaara, L., Vuorinen, K., Paakkanen, M. & Seppänen, A. M.

  Filosofian akatemia Oy, Conbalance Oy, Suomen kansallisgalleria (ent. Valtion taidemuseo), MTV Oy, Devoi Oy, Espoon kaupunki, LähiTapiola Keskinäinen vakuutusyhtiö, Abbedissa Network Oy, Onesto Services Oy, Human Advice Oy, Tekes

  01/01/201530/06/2017

  Projekti: Tutkimusprojekti

Näytä kaikki (13) »

ID: 20261