Marja Tiilikainen

Henkilö

Tutkimuksen ja opetuksen kuvaus

Olen kiinnostunut ja tehnyt tutkimusta arjen islamista, terveyden, sairauden ja parantamisen kulttuurisista ulottuvuuksista, transnationaalisista hoitokäytännöistä sekä maahanmuuttajanaisten ja -perheiden elämästä. Olen tutkinut erityisesti somalialaisia maahanmuuttajia ja käytän pääasiassa etnografisia menetelmiä. Olen tehnyt kenttätyötä Suomessa, Somalimaassa ja Torontossa.

Väitöskirjani Arjen islam: Somalinaisten elämää Suomessa (Vastapaino 2003) liittyi uskontotieteen ja lääketieteellisen antropologian aloihin. Sen jälkeen olen työskennellyt ja johtanut useita tutkimushankkeita, useimmiten Suomen Akatemian rahoituksella.

Toimin akatemiatutkijana ja teen tutkimusta aiheesta Islam ja turvallisuus uudelleentarkasteltuina: Transnationaaliset somaliperheet Suomessa, Kanadassa ja Somaliassa (2012-2017). Tutkimus selvittää inhimillisen turvallisuuden kokemuksia, rakentumista ja organisoitumista transnationaalisissa somaliperheissä. Se tarjoaa vertailevan näkökulman siihen kuinka muslimit Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Afrikan Sarvessa kokevat ja taktisesti elävät muslimina olemiseen liittyvien epävarmuuksien kanssa, ja kuinka he luovat turvallisuuden tunnetta transnationaalisten perheiden, arjen islamin ja kansallisvaltioiden tarjoamissa puitteissa. Aineisto kerätään monipaikkaisella etnografialla Helsingissä, Torontossa ja Pohjois-Somaliassa. Tutkimus tuottaa uutta teoreettista ja empiiristä tietoa inhimillisen turvallisuuden, islamin, maahanmuuton, transnationaalisten perheiden ja kansallisten politiikkojen risteyskohdista.

Johdan Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta "Transnationaaliset muslimiavioliitot: Hyvinvointi, laki ja sukupuoli" (2013-2017) ja Koneen säätiön rahoittamaa hanketta "Nuoret muslimit ja resilienssi: Osallistava tutkimus" (2016-2018. Johtamani toinen viimeaikainen hanke "Somalis in Helsinki" oli osa vertailevaa kansainvälistä tutkimusta, jossa tarkasteltiin somalialaisten integroitumista seitsemässä Euroopan kaupungissa. Hankkeen rahoittaja oli Open Society Foundations ja se päättyi vuonna 2013. 

Osallistun aktiivisesti somalitutkimuksen verkostoihin niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Teen läheistä yhteistyötä Suomen Somalia-verkoston kanssa joka on kattojärjestö Somaliaan kehitysyhteistyötä tekeville järjestöille, ja toimin päätoimittajana verkoston julkaisemassa Afrikan Sarvi -verkkolehdessä.

Käyn usein luennoimassa maahanmuuttajien terveyteen, Suomen muslimeihin, transnationaalisiin somaliperheisiin sekä Somalian kehitykseen liittyvistä aiheista. Opetan myös yliopistolla ja ohjaan sekä pro gradu -töitä että väitöskirjoja valmistelevia opiskelijoita.

 

Sulje

Viimeisimmät julkaisut

 1. Transnational Migrant Families: Navigating Marriage, Generation and Gender in Multiple Spheres

  Al-Sharmani, M. M., Tiilikainen, M. E. & Mustasaari, S., tammikuuta 2017, julkaisussa : Migration letters. 14, 1, s. 1-10 10 Sivumäärä

  Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuPääkirjoitusTieteellinenvertaisarvioitu

 2. A Special Issue of Migration Letters: Transnational Migrant Families: Navigating Marriage, Generation, and Gender in Multiple Spheres

  Al-Sharmani, M. M. (toim.), Tiilikainen, M. E. (toim.) & Mustasaari, S. (toim.), 2017, London: Transnational Press London. 112 Sivumäärä (Migration Letters; painos 14)

  Tutkimustuotos: Kirja/raporttiKokoomateos tai erikoisnumeroTieteellinenvertaisarvioitu

 3. Causal attributions of mental health problems and depressive symptoms among older Somali refugees in Finland

  Kuittinen, S., Mölsä, M. E., Punamäki, R-L., Tiilikainen, M. E. & Honkasalo, M-L., 2017, julkaisussa : Transcultural Psychiatry. 54, 2, s. 211-238 28 Sivumäärä

  Tutkimustuotos: ArtikkelijulkaisuArtikkeliTieteellinenvertaisarvioitu

Näytä kaikki (116) »

Viimeisimmät aktiviteetit

 1. Nuorten muslimien arki ongelmakeskeisten puhetapojen varjossa

  Henri Onodera (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Marja Elina Tiilikainen (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Helena Oikarinen-Jabai (Järjestäjätoimikunnan jäsen)
  17 syyskuuta 2018

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

 2. Numur - islam ja minä

  Marja Tiilikainen (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Helena Oikarinen-Jabai (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Henri Onodera (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Wisam Elfadl (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Adam Adam (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Tuulia Hämäläinen (Järjestäjätoimikunnan jäsen)
  1 marraskuuta 201717 marraskuuta 2017

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

 3. Numur - islam ja minä

  Helena Oikarinen-Jabai (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Marja Elina Tiilikainen (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Henri Onodera (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Wisam Elfadl (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Adam Adam (Järjestäjätoimikunnan jäsen), Tuulia Hämäläinen (Järjestäjätoimikunnan jäsen)
  1 marraskuuta 201717 marraskuuta 2017

  Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Näytä kaikki (286) »

Uusimmat palkinnot

 1. John Morton prize

  Marja Tiilikainen (Vastaanottaja), 20 kesäkuuta 2016

  Palkinto: Palkinnot ja kunnianosoitukset

Näytä kaikki (1) »

Viimeisimmät projektit

 1. Young Muslims and Resilience: A Participatory Study

  Tiilikainen, M., Oikarinen-Jabai, H., Gelle, A., Elfadl, W., Onodera, H. & Adam, A.

  01/01/201631/12/2018

  Projekti: Tutkimusprojekti

 2. Somalis in Helsinki

  Tiilikainen, M., Ismail, A. & Tuusa, E.

  01/12/201230/11/2013

  Projekti: Tutkimusprojekti

Näytä kaikki (7) »

ID: 66382